Category Archives: Set Bersalin Basic

Meroyan selepas bersalin dan Ummu Sibyan

 

Salam. Adik2 sayang.

TTG ummu sibyan Kaknur tak tulis ye…my sister fwded to me. So its best to share with all of you. As am not sure who is the original writer. Whoever she/he maybe  may Allah grant you with lots of Mercy to ur family and you.

Ummu Sibyan Kaknur dh dengar lamer sebab my mom used to tell us abt the momoks who came somewer Maghrib. Jadiii Kami style org lama2 ,..maghrib balik mandi, nanti hantu main sorok2 dsbnya.  Mehhh, bace sikittt,….ttg Ummu Sibyan dan Kaknur tulis sikit hal meroyan..dan punca meroyan dr pengalaman dan bukan kajian sains saikologi k…kat bawah lps artikel ni..

Bukan Tamu, Inilah Wanita yang Suka Datang ke Rumahmu Pada Waktu Maghrib

Memang siapa yang hendak bertamu ke rumah orang pada waktu maghrib? Maghrib adalah saat dimana matahari sudah tenggelam namun masih muncul dengan sinar yang terkadang berwarna jingga atau merah menyala. Pada waktu itulah, seluruh umat Islam diperingatkan untuk segera menutup pintu dan jendela sambil mengucapkan bismillah agar wanita ini tidak datang ke rumah.

Siapakah wanita itu? Apa yang dia lakukan di dalam rumah kita? Ketahui bahwa dia bukanlah wanita baik, namun mampu membahayakan anak dan wanita yang sedang hamil.

Mungkin ada yang pernah dengar nama *Ummu Sibyan* atau pun tidak sebelum ini, *Ummu Sibyan* ini adalah kaum jin dari kaum perempuan yang suka mengganggu bayi dan anak yang berusia kurang dari 2 tahun serta wanita hamil. Sebab itulah anak-anak yang baru lahir harus diazankan terlebih dahulu agar bayi itu tidak di ikuti oleh jin ini.

Apa Kerja Jin *Ummu Sibyan?*

Kerja dia tak lain tak bukan adalah Mengganggu bayi yang baru lahir dan anak-anak (biasanya kurang dari 2 tahun) serta wanita yang hamil. 
Jin *Ummu Sibyan* memiliki wajah yang mengerikan dengan mata 1 yang besar dan berjalan di dinding seperti cicak , *Ummu Sibyan* juga dapat mengikat rahim wanita serta membunuh bayi yang masih dalam kandungan.

Seperti yang di ceritakan dalam kisah “jin *Ummu Shibyan* Dengan *Nabi Sulaiman*”, jin ini mampu masuk ke dalam rahim orang perempuan dan mengikat rahimnya serta menyumbat dengan tujuan agar kaum itu tidak mengandung.

Diceritakan juga jin ini masuk ke dalam perut orang perempuan yang hamil, di waktu janin di dalam kandungannya sedang tumbuh jin ini akan menendangnya, maka berlakulah keguguran dan jadilah rahimnya kosong semua.

Sungguh mengerikan bukan? Bagaimana tandanya jika seorang bayi terkena gangguan jin *Ummu Sibyan*, diantaranya adalah.

1. Bayi menangis melalak (matanya terbeliak memandang keatas/sudut tertentu)
2. Anak-anak jatuh seakan-akan didorong
3. Mengigau sambil menggemerutukkan gigi berulang kali
4. Demam panas hanya setelah Asar sampai sebelum Subuh

Akibat gangguan di atas akan mengakibatkan hal seperti ini.

1. Sawan tangis ( kat bawah artikel ni kaknur ade kepilkan Doa sawan tangis)
2. Autisme (over hiperaktif)
3. Nakal dan keras kepala
4. Malas

Tanda-tanda Wanita Hamil Terkena Gangguan Jin Ummu Sibyan

1) Rasa sesak dada terutama setelah waktu asar, yang mungkin berlangsung sampai tengah malam
2) Kusut fikiran
3) Sakit di bahagian tulang-tulang belakang
4) Mengigau ketika tidur
5) Bermimpi dengan mimpi yang menakutkan

Cara Mengelak dari Gangguan Ummu Sibyan

1) Tutup pintu dan jendela rumah waktu Maghrib
2) Jangan angkat atau masukkan baju yang sudah dijemur diluar rumah pada waktu Maghrib (jemuran tak kering)

Cara mengatasi gangguan pada bayi/anak

1) Meniarapkan bayi/anak jangan matanya melihat ke arah itu, baca ayat Qursi dan Surah 3 Qul kemudian tiup ke ubun-ubunnya sampai berhenti menangis. 2) Halau dengan bahasa sendiri seperti _”wahai *Ummu Sibyan* pergilah kau keluar dari rumahku dan jangan ganggu anak anakku”_, 
InsyaAllah….
*Ummu Sibyan* akan pergi……

END OF THE ARTIKEL

Okay,…back to hal meroyan. Meroyan berlaku selepas bersalin. Kawasan tu ditinggalkan kosong. Menurut sains ia bergas maksudnya berangin dan bertindakbalas dgn kimia dalam perut asid darah dsbnya berlaku ketulan…ie darah yg berketul… dan ketulan itu sebenarnya dlm masyarakat melayu dipanggel Batu Meriyan. AREA TU YG perlu diurut utk dipecahkan.. supaya angin tu tak naik ke kepala. Bile naik ke kepala kite yg wanita lps bersalin ni naik hangin satu badan.. Sebab tuuu lepas bersalin perlu bertungku.. Bertungku sehingga dah habih pantang..lepas pantang…sampai bile2 pon.,.. bertungku sebulan sekali.

Selain bertungkus , mengurut dsbnya…..  I MUST SAY Manjakani mampu mengeluarkan darah nifas yg terkandung dalam area batu meriyan. Tapiiiii bukan dgn cara minum air rebusan…bile kite minum air rebusan die menyerap dalam darah kite.. Kalo makan,..mcm contoh my gentel,.. why my Gentel bukan KAPSUL?? Gentel slow released. Kapsul serbokkkk die x serasi dgn perot budak baby yg baruuuu sgt2… Dan itupon bukan immediately makan lepas bersalin… selepas makcik mengurut..

MACAM MANA NAK TAU ORG MENGURUT TU PANDEI KE DOK? Lepas mengurut nifas akan kuar lebih banyak…kaloo lepas mengurut nifas stop…. Baiklah makan Manjakani(GENTEL) Yg kaknur suggest my item MG …Manjakani Gentel (plain) yg diadun dgn Minyak Zaitun Extra Virgin mampu melawaskan nifas,…tak terlalu berat pada baby.. Makan sebiji duluuu… Sebiji pon boleh penuh pad,…. Sebenarnya darah nifas ni….elok dikeluarkan drpd kita simpan..didalam. KONFEM lepas penuh pad badan ringin,..x sakit badan,..x rasa nak mengamok.. RELEASED…. dengan ini sekaligus menolak pendapat mengatakan Manjakani memberhentikan nifas…???,…. Jangan pikir pasal…TAK KETAT..longgar dsbnya…. boooolehhhh dikk lepasss ni pon bolehhh makan bg ketat. Dah tak mustahil. Ikhlas selama Knur jual manjakani….inilahhh… result dr Manjakani Gred A yg diadun sebaiknya..

Manjakani lawas nifas
Manjakani lawas nifas

Bile nifas kuar banyak,…pemakanan pon OK. Jangan sampai X minum air. Minum average. Kite rase sihat. Yg x bersalin lagi amik contoh HAID>Kalo lagi seminggu nk dtg haid,…kite dh stress dah..nk mengamok bagai,..lambat sikit takleh,..nak hantok je kepala ke dinding hhehehe…itu melampauu tu.. Mcm tu lahhhhhh lepas bersalinnn…

Nifas x kuar, dgn anak reyau,…nenen mata buta,1st baby..jenuh sikit.. makbidan urut asek berleter…huishhh mcm nok sumbat je dgn kain dlm mulut makcik urut tu mak aku pon x membising mcm ekau ni haaa… hihihi. Once nifas kuar lebih banyak,…memang perot x sakit, tak buncit, tidak mcm nk meletop, kepala x hangin, relaxxxxxx…releaseddd…coool….down.. badan sakit habihhh…hilang. Ituuuu yg boleh mengelakkan kita dr terkena meroyan. Bile kite neik hangin yg dok menokok tambah tuu…Ummu Sibyan. Ummu Sibyan ni akan ikot kite sampai lahhh kite terkene halusinasi….ini kire kes teruk…sampai anak dh besar.. Sampai boleh kene tekanan jiwa tu yg dok bunuh anak suami bagai. Die hanya target dua ni ja.. Samada anak atau suami ituuuu saja…(my actual experience on meroyans victims)

Besides that lepas bersalin kene ader yg teman kite…jgn dok umah sorg2 ,.. p laa dok umah sedare2 adik kakak tumpang laa sat soami kt Lubnan ka..somi Kt pelantaq minyak ka..,,adik beradik pon,,amik laaa kisah sama…kesian. Kalopon mak bapak dah arwah ke.. p dok umah kakak adik abg..k..

Tapiii most of all NIFAS. Pada Kaknur laaa…nifas ni dok sangkot dalam ya Allah mcm nk pecah paler. heeee over sgt aku kikikik

Kalo Nifas x kuar banyak,..x kuar habis,..X bertungku…x membengkung… perot boleh membuncit.. CZER kite x leh nak bengkong yg penting nifas perlu dikeluarkann….. jgn bimbang… nifas darah kotor yg membawa kesan tak baik pada kesihatan. Toksah simpan. Biaq lah penoh satu pad kaa dua pad ka….

Yang pelik tu hospital depa p cucuk jgn bg darah keluaq byk.. dah tu dah makan manjakani drh nifas kuar byk…takott p hospital..depa cucuk balik, bg stop darah nifas. Habihhh camnooo??

heeeee…lame2 x habih citer..

Seeeekiannn….tata titi tutu kaknur tarok doa dr buku AllahyarhamTuan Guru Dato Dr Haron Din (AL FATIHAH)

doa gila meriyan
doa gila meriyan

doa sawan tangis
doa sawan tangis

NOTES: DOA SEMUA DIAMBIL DARI BUKU AllahyarhamTuan Guru Dato Dr Haron Din (AL FATIHAH) Lanjut kene refer buku tu k.